Söndag 27 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

De minns Hallidens glansdagar

Det var ett invigningsderby som handlade om både sport och kärlek. När Hallidens gräsplan i Kalvträsk invigdes 1970 gjorde Torbjörn Boman och Allan Nilsson merparten av målen i 7-5-matchen. Men nu kan de konstatera att fotbollens klocka stannat i bådas hembyar.

KALVTRÄSK · Published aug 12, 2020 at 07:15

Uppskrapade knän och lår, det var något som ingick i kontraktet för den som spelade fotboll i Burträskområdet på 60-talet. Den enda gräsplanen i Burträsks gamla kommun fanns, grönskande och ouppnåelig, i Bygdsiljum.

Men frälsningen var på gång. Inför den kommande kommunsammanslagningen med Skellefteå satsades det på gräsplaner i många byar vid den här tiden, bland annat i Kalvträsk.

Efter att ha spelat en hemmamatch i Lossmen och övriga matcher på bortaplan skulle SK Örnvingen nu få göra hemmapremiär på gräs, i ett hett derby mot Hemmingen. Det var den 2 augusti 1970.

Det skulle bli en match med fantasiresultatet 7-5, där Torbjörn Boman gjorde fyra mål för Örnvingen och Allan Nilsson tre för Hemmingen.

– Men jag minns inte målen; däremot lagfotot före matchen, där det var viktigt att vi skulle stå med armarna över bröstet, säger Torbjörn Boman.

Det var viktigt att brösta upp sig, för matchen handlade både om sport och kärlek. Några år tidigare hade en ny väg brutits mellan Kalvträsk och Hemmingen. Det blev närmare mellan byarna – till fördel för pojkarna i Hemmingen.

– Det var många Hemmingspojkar som blev tillsammans med tjejer från Kalvträsk, så matcherna blev ganska upphaussade. Men det hör ju till; det var ju bara bra, säger Allan Nilsson.

– Inte för att jag tror att Hemmingspojkarna var så mycket trevligare, men de var nog lite mer spännande, flikar Torbjörn Boman in och erkänner att det inte gick lika bra när Kalvträskpojkarna gick på friarstråt i Hemmingen.

Men i sport var det oftast Örnvingen som vann. På 24 försök vann Hemmingen endast en match mot SKÖ. Det var dessutom mot Örnvingens B-lag, men före både Torbjörns och Allans tid.

Trots flera underlägen var det Örnvingen som vann invigningsmatchen med 7-5 och senare även division 6. Några år senare var laget uppe i division 4 och fick en storhetstid; en resa som enligt Torbjörn Boman inte varit möjlig utan gräsplan.

– Nej, det hade nog varit helt uteslutet. Många i det fina gäng vi hade på gång hade nog valt andra klubbar om vi fortsatt spela på grus.

I dag, 50 år senare, kan Allan Nilsson konstatera att det är slutspelat både i Hemmingen (1986) och Kalvträsk (2008).

– Det är tråkigt att byafotbollen inte kan leva kvar, men samtidigt får man ha förståelse för att underlaget inte finns. Men nu har ju jag och Torbjörn fått spela en stund, så det tar jag med mig som ett minne från Halliden.

Nygammal vårdchef hittade hem till Lövånger

LÖVÅNGER Hans hemlängtan till Gärde blev för stor. Peter Bergman sa upp sig från sitt chefsjobb i Norrbotten och flyttade hem på vinst och förlust. Nu är han ny verksamhetschef...

Holm-gång med skräll-Seger?

BODBYSUND/UMEÅ När Olivia Holm från Bodbysund blev allsvensk såg hon mest fram emot duellerna med Caroline Seger. Till helgen är det dags för rond två.

Vill du köpa en förskola?

ROBERTSFORS Sugen på en förskola? Nu finns två stycken till salu i Robertsfors.

Framgångs-Saga i Skåne

NORRA ÅBYN I våras blev hon yngst någonsin i svenska sportkörningslandslaget och det skrivs hela tiden nya kapitel för Saga Pettersson. Nyligen tävlade hon framgångsrikt i Skåne.

Mellanbygden med öppet hus i Lövånger

LÖVÅNGER I samband med Lövångers skördemarknad i fredags hade Mellanbygden öppet hus utanför redaktionen. Många kom för att prata med tidningens representanter, ta en kopp kaffe...