Tisdag 15 oktober 2019

Västerbottens Mellanbygd

Elsa stor general i värmeslaget

När derbyt mellan Burträsk och Bureå blåstes i gång hade lagen två motståndare; varandra – och värmen. Den som trivdes som en gepard på savannen var Elsa Lindberg, som svarade för en makalös första halvlek. I andra halvlek kunde hon vila och se BFF gå ifrån till modesta 4-0 (2-0).

BURTRÄSK · Published jun 20, 2019 at 12:15

Det var ingen som protesterade när Shakira sjöng ”This Is Africa” under uppvärmningen inför derbyt Burträsk-Bureå. Bastuvärmen, med sina 28 grader i skuggan, låg som en blöt värmedyna över Burträsk IP och skulle hämma – nästan – allas prestation denna lördag.

Lagen var också varandras motsatser. Burträsk som gjort succé, men hade en ganska oroväckande skadefrånvaro, och Bureå som haft det allra tyngst av mellanbygdslagen.

– Vi ska gå enbart på försvar idag, som du kommer märka. Vi kommer inte kunna spela ut Burträsk, utan ska försvara oss och försöka få någon chans, sa tränaren Nina Markström Wedin insiktsfullt.

– Det blir inte tal om någon underskattning. Motivation kan slå klass, varnade BFF-tränaren Kåre Granberg.

Matchen inleddes som väntat med BFF-initiativ, men något flytande anfallsspel blev det aldrig riktigt. Varje safari med bollen ute på Burträsk IP-savannen slutade med lågt tempo i någon turistfälla.

– Tjejer! Nu måste ni börja jobba ihop! vädjade BFF-tränarna unisont.

Det var ungefär då som Elsa Lindberg fick nog och skickade iväg en stramare från halvdistans rakt upp i krysset.

Ja, i ett dåsigt värmeslag var Elsa den snabbaste geparden på savannen; en ökengeneral som förfogade över både karta och kompass och som alla andra ville följa.

Men för det mesta fick hon sköta bollerövringar, dribblingsräder, pass och skott helt själv. Att säga att Elsa Lindberg presterade lika mycket som alla andra spelare i första halvlek – tillsammans – är faktiskt ingen överdrift.

Första halvlek avslutades med att Wilma Persson sköt in det absolut lösaste skott som någonsin gått i mål på Burträsk IP fram till 2-0.

Andra halvlek inleddes med ett mål som hörde hemma i högre divisioner. Elina Andersson slog en magisk djupledsboll som Fanny Boström dunkade in till 3-0. Att Fanny sedan inte gjorde ytterligare mål på sina många frilägen var matchens gåta.

Efter andra drickespausen kom Maria Wiklund, vanligtvis målvakt, in och orkestrerade ett anfall som hon själv avslutade med en halvvolley i mål efter att ha varit på planen i en halvminut.

Man kan fråga sig två saker: gjorde Maria verkligen rätt som valde en målvaktskarriär? Och var det här målet snyggare än när hon kom in och gjorde ett nickmål(!) borta mot Notviken i division 1 för några år sedan?

– Nej, den platsen är tagen för alltid, säger Wiklund glatt.

Och Elsa Lindberg, då? Jo, hon var fortsatt bra, men kunde växla ned lite när övriga spelare tog mer ansvar i andra.

– En kul, men jobbig, match att spela. Första halvlek var betydligt jobbigare, sen vilade jag mer i andra, berättar Elsa, som lär få en nyckelroll när seriefinalen mot Betsele, lika obesegrade som Burträsk, väntar på söndag.

– Det blir tufft. Jag har aldrig spelat mot Betsele på hemmaplan, men jag hoppas vi kan vinna, avslutade ökengeneral Lindberg.

Burträsk FF-Bureå IF: 4-0 (2-0)

  • 1-0 (’19) Elsa Lindberg, 2-0 (’45) Wilma Persson, 3-0 (’46) Fanny Boström, 4-0 (’68) Maria Wiklund.
  • Avslut (på mål): 37-3 (21-0)

Vd satsar mer i egna företaget

Hökmark Åke Paulsson, vd för Ecorub AB, har köpt 200 000 aktier i det egna företaget. Då Åke Paulsson är vd för företaget omfattas han av insiderlagstiftningens krav på anmälan...

Robertsfors vs Länsstyrelsen

ROBERTSFORS Länsstyrelsens regelverk har satt en del käppar i hjulet i den utvecklingsfas Robertsfors kommun befinner sig i. Ett möte i förra veckan mellan parterna renderade...