Fredag 4 december 2020

Västerbottens Mellanbygd

Ett mål räckte i Burträskslaget

Tätt och spännande blev det när "slaget om Burträsk" avgjordes i herrfyran. Leo Ahlins tidiga mål för Burträsk räckte i dramat som även innehöll stolpträff och straffmiss. Renbergsvattnet hann aldrig i kapp även om andra halvlek blev ett rejält lyft.

BURTRÄSK · Published jul 28, 2020 at 23:15

Senaste gången Burträskderbyt i fyran avgjordes, 2018, var det Burträsk som vann i Renbergs med 1-0 i första matchen. I andra matchen, när Renbergs redan var nedflyttningsklara, vann Renbergs i Burträsk med 3-0.

Nu, med en coronakortad halv säsong, är förstås varje poäng extra viktig.

– Det känns ju jäkligt roligt att serien ska börja. Vi har längtat sedan maj! säger Renbergstränaren Olle Berggren, som med en fin skalp i träningsmatchen mot Sunnanå hade rätt höga förhoppningar.

– Burträsk har ett bra lag och det blir nog jämnt med tanke på planen och att det är lite blött. Men om vi spelar vårt spel med fart och hög press tror jag vi kommer göra en bra match.

Burträsk IP tillhör inte heller nu länstoppen av gräsplaner, men lite grann har den "tagit sig" under den fuktiga sommaren.

Även Burträsk hade bra vibbar med sig från träningsmatcherna.

– Vi har fått positiva kvitton för vårt offensiva spel med löpvägar och den biten, men vi vet vilket arbete som krävs för tre poäng. Däremot är jag inte orolig för kollektivet, för det vet vi att vi har sedan tidigare, säger tränaren Jonas Ahlin.

Ahlin skulle få all anledning att vara nöjd med första halvlek. Redan från första minuten tog Burträsk hand om taktpinnen och visade att fjolårshöstens fina kortpassningsspel inte var någon tillfällighet.

Spelambitionerna avslutades ofta med att antingen Leo Ahlin eller Oskar Karlsson kom i djupledslöpningar efter kanten – och då går det undan.

Precis på ett sådant upplopp på vänsterflanken kom matchens enda mål i trettonde minuten. Leo Ahlin såg ut att bli stoppad av en Renbergsback, men växte in i situationen igen och kunde rafsa bollen förbi Sebastian Rahm och in vid bortre stolpen. Hårdare än så behöver avslut inte vara, så länge de kommer i exakt rätt ögonblick.

Renbergs hade inte många ljusglimtar i första halvlek. Redan efter några minuter höll en hemåtpassning på att gå hela vägen in i eget mål och så mycket bättre blev det inte. Burträsk både tänkte och pratade mer fotboll, medan Renbergs fick ägna sig åt att reagera med hängande huvuden och hesa halsar.

Första ronden gick klart till Burträsk, men inget träd får växa upp till solen och inget lag på den här nivån kan kontrollera matcher i 90 minuter. Renbergs direktiv var att sätta press på BIK:s insparkar och börja vinna 50/50-dueller.

Det fungerade ganska bra. Burträsk fick inte mycket syre att dela på under andra halvlekens första 20 minuter. Det kulminerade i minut 55, då fjolårets målkanon Henok Yosef frispelades, men Johan Wiklund rusade ut och avstyrde. I andravågen fick Daniel Söderström ett skottläge och träffade stolproten.

Precis mitt i halvleken ordnade Leo Ahlin en diskutabel straff till Burträsk, när han och Oliver Holmberg båda fäktade lite med armarna i en duell.

Anton Holmberg slog straffen, men inte bättre än att Sebastian Rahm kunde rädda spänningen. Returen studsade rakt ut på Alaa Deks fot, som något överrumplat sköt hårt och spikrakt – men utanför.

Straffen fungerade i alla fall som ett andningshål för Burträsk, som fick lite lugn och ro innan Renbergsvattnet kom med den sista forceringen. Den blev intensiv, men inte jättefarlig och Burträsk kunde bärga säsongens tre första pinnar med 1-0.

– Vi är inte alls med i första och de vinner alla närkamper. Att vi ställer om i paus och går ut för fullt i andra är bra, men i övrigt finns det inte mycket positivt. Det är en final varje match i år och poängen kommer att komma, det är jag övertygad om, säger Olle Berggren.

– Jag varnade inför att det här var en tuff första match, men vi gjorde det bra mot en stark nykomling. En riktigt bra första halvlek där vi spelar igenom pressen på ett bra sätt och kommer igenom på kanterna, säger Jonas Ahlin och tillägger:

– Vi visste att de skulle komma ut starkt i andra och de skapade mycket på fasta situationer, men det var det enda.

Med en sådan inledning kanske Burträsk till och med kan bryta hemmaförbannelsen mot Boliden FF2 på fredag?

I Burträsk fanns det många plusvarianter. Leo Ahlins snabbhet och moral att jobba tillbaka bollinnehavet gladde, liksom Jimmy Malms tempoväxlingar i försvaret. Anton Holmberg spelar alltid med en elegans, som endast solkades av straffmissen.

Renbergs ska man kunna kräva mer av, men Clas Starkenberg har i alla fall förmågan att snacka konstruktivt även när det blåser snålt.

Burträsk IK - Renbergsvattnets IF: 1-0 (1-0)

  • 1-0 ('13) Leo Ahlin
  • Avslut (på mål): 14-9 (5-4)
Fler nyheter från mellanbygden

Vädjan: Hämta ut paketen i tid

MELLANBYGDEN Årets julhandel är den kanske svåraste någonsin att förutspå enligt Handelns utredningsinstitut, HUI. Vad man kan säga med ganska stor säkerhet är däremot att...
Mellanbygden rekommenderar

Åter fjärrundervisning för gymnasier

SVERIGE Från och med måndag ska gymnasieskolor åter övergå till fjärrundervisning, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport