Lördag 15 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Med ett ojämnt underlag behövs det kluriga tricks för att få in bollen. Joakim Johansson slänger sig fram och lårar in Robertsfors matchvinnande 2-1-boll. Två av tre mål förpassades in i buren via ett lår. Foto: MORGAN BOHMAN

Formtoppen som chockade länet

Robertsfors återvände till trean, Renbergsvattnet återvände till fyran, Fanny Boström vann Mellanbygdens Skytteliga och många unga spelare tog stora kliv. Burträsk IK genomgick säsongens största förvandling. Mellanbygden gör en återblick på decenniets sista fotbollssäsong.

MELLANBYGDEN · Published dec 31, 2019 at 19:15

Det första nedslaget i Mellanbygdens fotbollsbevakning 2019 var på klassiska, men numera lika ökända, Tjärnbackavallen i Burträsk den 11 maj. Burträsk IK, med inledande förlust borta mot Lycksele, ville med hjälp av det torra naturgräset sätta stopp för Robertsfors IK:s förväntade segertåg i division 4. Det lyckades... nästan.

I en match på ett ojämnt och svårberäknat underlag var det lår som blev den föredragna kroppsdelen för att förpassa bollen i mål. Robertsfors ledningsmål gick oturligt via BIK-backen Didrik Anderssons lår i eget mål. Leo Ahlin kvitterade i slutet av första på ett eget upplopp och i andra halvlek jagade RIK segern, stärkta av en ganska barnslig och onödig utvisning för Burträsk.

Med några minuter kvar öppnade Karoli Watungulu upp högerkanten och på inspelet kastade sig Joakim Johansson fram som en rockstjärna och förpassade bollen i mål med låret! Knappa 2-1 till RIK i en match där även Eurosport var på plats och gjorde ett inslag.

Christoffer Larsson växte ut till en jätte i målet i 100-årsderbyt mellan Bureå och Norsjö. Men här tog det slut. Larsson fällde Edwin Lornell, målchansutvisades och Bureå gjorde 1-1. Till slut blev hemmasegern 3-1.

Bureå piggaste 100-åring

Den 18 maj var det anrikt värre på Tallbacka i Bureå. Då möttes två lag som skrudar sig i svartvitt, som båda firade 100 år och som båda var nykomlingar i division 4.

Norsjö tog tidigt ledningen i matchen och det såg ut som en sådan där dag när Bureå saknade det rätta siktet i avslutningarna, samtidigt som gästernas målvakt Christoffer Larsson, enligt hemmasupportrarna, var "en vildkatt i målet".

Men en bit in i andra halvlek var han en sekund för sent ute och fällde Edwin Lornell. Målchansutvisning och straff blev påföljden, varvid Bureå äntligen kvitterade. Med lite flyt kunde Bureå rinna ifrån till 3-1 och visa sig vara piggaste 100-åring.

Inte undra på att Flarken tackade publiken efter matchen mot Bygdeå i maj. 3-1-segern var ju nämligen deras första i seriespel på 980 dagar!

Seger efter 980 dagars väntan

"Den som väntar på något gott blir aldrig tjock" brukar tidigare BHC-målvakten Fredrik Johansson säga och nog var Flarken ganska utmärglade när det var dags för kommunderby mot Bygdeå den 26 maj. I hela 980 dagar hade laget väntat sedan den senaste segern i seriespel.

Men här kom trendbrottet. Via två mål av Balla Sidibe och en klinisk oförmåga att sätta chanserna från Bygdeås sida blev det till slut 3-1 till Flarken, som fick tacka publiken - den tveklöst ganska härdade - med att göra vågen.

Väntan på nästa seger blev definitivt inte 980 dagar lång. Flarken hann med flera stycken under säsongen.

En stjärna är född! Henok Yosef hade stor show i Renbergsvattnets gula dress och gjorde samtliga fem mål när Renbergs slog tillbaka Vebomark med 5-0 på konstgräset på Sörvalla.

En stjärna föds

Renbergsvattnet försöker skona den ganska nyligt omlagda hemmaplanen Sömmermyra så mycket som möjligt och därför spelas derbyt mot Vebomark den 2 juni på Sörvalla i Skellefteå.

Renbergs, som är uttalade seriefavoriter, har inlett i stor stil och har efter denna match fyra raka segrar och 19-0 i målskillnad.

I matchen föds en solklar stjärna i Henok Yosef, som gör samtliga fem mål i 5-0-segern. Han visar sig bli ett viktigt segervapen under hela säsongen.

Även i den tidiga seriefinalen mot RIK2 spelade Henok Yosef en viktig roll. 1-1-målet räknade tränaren Olle Berggren som säsongens snyggaste. "Tänk att en kille som knappt hade något tillslag i början av säsongen skulle gå in och göra ett sådant mål!"

Rond ett till Renbergs

I det webbexklusiva nedslaget mellan Renbergs och Robertsfors IK 2, även det på Sörvalla, är det gästerna som tar ledningen. Timon Andersson, som lyftes fram i en artikel strax innan, visade sin giftighet och gjorde 0-1.

Men sedan klev Henok Yosef fram igen och kvitterade med det som tränare Olle Berggren senare lyfte fram som säsongens mål. Efter lite finter till vänster utanför straffområdet skickar han iväg bollen över duktige Leonard Lycksell och in i bortre gaveln.

Den här division 5-serien hade ett unikt upplägg, där fyra av lagen nöjde sig med 14 matcher, medan de övriga fyra mötte varandra en extra gång. Renbergs hade samma facit mot samtliga av dessa tre lag (Bjurfors, Vebomark, RIK2); de vann två matcher och förlorade en.

Säsongens kanske starkaste individuella insats gjorde Elsa Lindberg för Burträsk FF i derbyt mot Bureå. Hennes första halvlek i den tryckande värmen var snudd på övernaturlig. Här räddar dock Thea Markström hennes närskott.

Elsa regerade värmeslaget

 

Att årets första värmebölja brukar dra in den första veckan i juni hör inte till ovanligheterna och lagom till den 8 juni låg värmen som en blöt filt över länet och gav onda signaler om ett nytt 2018.

Det här påverkade de flesta spelarna i damtreanderbyt mellan Burträsk FF och Bureå. En som dock var helt oberörd och i stället gjorde den allra mest överlägsna insatsen under hela fotbollssäsongen var Elsa Lindberg, BFF-mittfältare.

Efter att ha insett att det inte skulle bli så mycket hjälp från medspelarna gjorde hon 1-0 med ett distansskott i krysset. Sammanfattningsvis kan sägas att Elsa stod för 50 procent av det som presterades i första halvlek, medan övriga 21 spelare delade på övriga 50 procent.

I andra halvlek var det fler som ville vara med i Burträsks slutliga 4-0-seger. Mest iögonfallande var Maria Wiklund, målvakt genom större delen av fotbollskarriären. Nu kom hon in, spelade ett väggspel, fick tillbaka bollen och satte 4-0 med en halvvolley som om hon varit stjärnstriker hela livet.

Renbergsvattnet kom ned på jorden efter att ha besökt Bjurfors IP. Det blev en svidande förlust med 1-4 och spänningen i serien levde kvar. Här placerar Patrik Holmgren in 2-0.

Jordnära på Bjurfors IP

 

Mellanbygden fick en specialinbjudan från Bjurfors för att bevaka seriefinalen mot Renbergsvattnet. Bjurfors IP, ökänt liten och svårspelad, och hemmalaget tog ned "omöjliga" Renbergs på jorden och vann med klara 4-1.

Den här segern byggde upp en viss kaxighet hos Bjurfors, som gav en extra krydda till serien. Dessvärre kunde Bjurfors inte leva upp till detta när hösten kom och det blev allt svårare att samla ett lag.

En ganska seg dag på jobbet hade Renbergsvattnet den 16 juni mot Hjoggböle. HIF hade tappat rejält med slagkraft jämfört med 2018, men gav bra motstånd ändå. Här sätter Ludvig Mikaelsson fint 1-1 i krysset, men Renbergs vann med 3-1.

Även sega kolor ger tre poäng

Lite av chocken efter förlusten mot Bjurfors satt kvar när Renbergs äntligen hade hemmapremiär på Sömmermyra mot Hjoggböle i mitten av juni.

Den här matchen hade ringats in i kalendern i tron att det kunde vara en seriefinal, sett till lagens styrkeförhållanden 2018. Nu var Hjoggböle betydligt försvagat, men hade gjort en bra insats att samla ett lag efter att ha tappat tio spelare.

En bra insats gjorde de även här och Ludvig Mikaelsson kvitterade med ett skott som saglade in i krysset. Men i andra halvleken tappade Hjoggböle ork, humör och disciplin och därmed också matchen. Renbergs höll huvudet kallt och vann med 3-1.

Burträsk var nere för räkning igen mot ett för tillfället formsvagt Bureå måndagen efter midsommar. Bureå vann med 3-0 efter ett magnifikt hat-trick av Razmus Lindgren: två slängvolley och en nick!

Ett Razande vackert hat-trick

 

Ett allt mer avsågat Burträsk hoppades på skrällpoäng när laget åkte till Bureå måndagskvällen efter midsommar. Efter sin succéstart såg Bureå nu mer mänskligt ut.

Men ganska övermänskligt skulle det bli när publiken noterade de mål som presterades i matchen. Samtliga tre gjordes av Razmus Lindgren och inget var av dussinkaraktär. En nick och två tvättäkta slängvolleys charmade publiken.

Razmus Lindgren har ju de senaste åren etablerat en liten annorlunda garanti på idrottsscenen: antingen bjuder han på målgodis av mycket hög klass, eller så skadar han sig...

Med en spelare som Victoria Olofsson är det inte konstigt att det blir seger. Bureå hade svårt att hantera Vickan, som gjorde tre av sina totalt 33 mål på Tallbacka mot Bureå, seger för Betsele med 8-1.

Vickan garanterar victory

 

Sista nedslaget för vårsäsongen blev att ta sig en titt på Bureådamernas chanser mot seriesuveränen Betsele. Med seriens skyttedrottning Victoria Olofsson på plats visade det sig att Bureås chanser inte var särskilt stora. Victoria gjorde tre av sina totalt 33 mål i den här matchen, som gästerna vann med 8-1.

Talangen Klara Andersson, som till hösten skulle börja fotbollsgymnasium i Umeå och spela för Umeå IK:s ungdomslag, höll dock god klass. Målvaktstalangen Thea Markström visade också att hon håller god klass som utespelare och gjorde tröstmålet på en frispark från långt håll.

Burträsk hade det tungt i den tropiska värmen på Stantorsvallen och förlorade med 9-1 mot serieledaren Robertsfors. Jens Bergströms pärla går i undersidan av ribban och vikarierande målvakten Jonas Ahlin kom undan den gången. Dock bröt Ahlin ett ben i handen redan på matchens första skott, men det insåg han först några dagar senare...

Benbrott i tropikerna

 

När höstsäsongen började landade matchen Robertsfors-Burträsk i herrfyran mitt i sommarens mest tropiska värme. Och Burträsk skulle definitivt inte komma lika billigt undan som på Tjärnbacka i maj.

RIK dominerade hela matchen och 9-1 var relativt smickrande siffror för Burträsk. Leo Ahlin tröstmål på ett skott från 30-35 meter var dock minnesvärt.

Mindre minnesvärd blev matchen för Jonas Ahlin, tränare och Leos pappa. Han fick vikariera som målvakt och behövde inte bara vittja nätet nio gånger. Redan på första skottet drabbades han av ett benbrott i handen. Men det insåg han först en vecka senare när han sökte läkarvård...

André Karlsson och Isak Morén firar Vebomarks 2-1-mål mot RIK2. Matchen, där RIK2 hade ett visst övertag, slutade 2-2. Det blev ett dyrtbart poängtapp för RIK2 i jakten på Renbergs.

Passivitet som kostade

 

Lite mer behagliga temperaturer rörde det sig om när Vebomark och RIK2 möttes på Kamratheden den 4 augusti. Ändå blev det en ganska het och närkampsstark match, där RIK2 hade det bästa av spelet.

Men lite av ungdomlig tveksamhet fanns det också. Inte minst när Isak Morén trampade in i straffområdet med sedvanlig målmedvetenhet och tryckte in 1-0. Eller när ett inspel från högerkanten långsamt passerade genom straffområdet och fram till André Karlsson, som gjorde 2-1.

Nu blev det till slut 2-2 och det var ett av de två kostsamma poängtapp (även Flarken borta) som gjorde att RIK2 tappade mark till Renbergs om seriesegern.

Det var lite uppgivet när Renbergs kunde dra i från i det första hemmamötet mot Bjurfors. Här har Bjurforsspelare skarvat in 4-1 i eget mål. 4-2 blev det här och i nästa hemmamatch vann Renbergs med 6-0 och hakade loss Bjurfors från toppstriden.

Fallet börjar

 

Det blev en webbexklusiv titt på Renbergs första av två höstmöten hemma mot Bjurfors den 6 augusti.

Även om det var jämnt till en början var det tydligt att det var Renbergs som nu hade styrkan, medan Bjurfors fall hade börjat. En av orsakerna var Max Ledin, Renbergs förvärv från Morön, som gjorde två mål och även var uppe i den luftduell där en Bjurforsspelare förlängde matchavgörande 4-1 i egen bur.

4-2 i denna match blev sedan 6-0 i det sista mötet lagen emellan drygt två veckor senare.

Första halvlek mot KAIF2/Sunnanå3 var en av Burträsks mörkaste stunder 2019. Andra halvlek blev det lite bättre och via två mål från Fanny Boström blev det 3-1-seger.

Ett ljus i sin mörkaste stund

Fredagsmatchen mellan Burträsk FF och KAIF2/Sunnanå 3, och framför allt första halvleken, var ingenting som BFF gärna ville minnas. I stället presterades en av de sämsta insatserna under säsongen. Trots tränarnas allt mer vädjande rop kunde ingen, inte ens Elsa Lindberg, höja sig över mängden. Till råga på allt hann gästerna göra 0-1.

Men andra halvlek präglades av bättre kampvilja och efter att Julia Berglund gjort ett riktigt kämpamål till 1-1 (och samtidigt skadat sig), blev det bättre snurr på BFF-liret. Pålitliga målskytten Fanny Boström gjorde två mål och BFF hade ännu lite häng på Betsele och Rönnskär.

 

Det drog in en målskur över Furuvallen i mitten av augusti. Renbergsvattnet frossade klubbrekord och vann med 1-13 mot Hjoggböle. Simon Marklund avslutar målskyttet.

Målskur över Furuvallen

 

De grå molnen hade hopat sig över länet när Renbergsvattnet besökte Furuvallen den 18 augusti. En ny seger för serieledaren hade många räknat med, men att det skulle dra in en rejäl målskur var inte lika självskrivet.

Även i denna match var Max Ledin het och hade snabbt skramlat ihop ett hat-trick. Hjoggböle gjorde en hyfsad match och kunde göra ett tröstmål på straff, men hade oturen att möta ett Renbergs med föreningens främsta målhunger. Hela 1-13 blev resultatet; en fin höjning av 10-2 mot Innervik från 1977.

Det blev bara en förlust för Robertsfors säsongen 2019. Den förorsakades av Bureå, som vann med 3-2. Inte undra på att RIK-spelarna tog sig för pannan när Helmer Renström räddade en boll som Karoli Watungulu bara skulle peta in en meter från mållinjen.

Raz enda sabotör

 

Det blev bara en förlust för Robertsfors i division 4 säsongen 2019. Och det var på Tallbacka i Bureå den 24 augusti.

RIK kopplade tidigt ett grepp spelmässigt, men visade slapphet när det kom till det defensiva jobbet. På samma sätt som Leo Ahlin ostört fick måtta ett långskott på Stantorsvallen fick även Razmus Lindgren göra likadant. Snart gjorde samme man 2-0.

I andra halvlek var RIK på väg i kapp efter bland annat en lite märklig långskottslobb som Helmer Renström borde ha tagit. Helmer fick minst sagt revansch i matchens slutskede, när Karoli Watungulu bara skulle toffla in kvitteringen en meter från mållinjen. Men Helmer Renström gjorde en osannolik dubbelräddning och det var slutsnackat. 3-2 till Bureå! Men RIK vann ändå serien med god marginal till tvåan Lycksele, som dock kvalade sig upp till trean.

Alva Holmqvist var på hugget mot Bureå. Försvaret fick satsa hårt för att sätta stopp för henne, men då hade hon redan gjort två mål.

Man måste inse Al(l)varet

Precis som 2018 blev det den 28 augusti ett onsdagsderby på höstkanten mellan Bureå och Burträsk. Men där Bureå i fjol slog till med ett skrällartat 1-1 var det 2019 större klasskillnad.

Alva Holmkvist var den som var piggast i början och såg till att Burträsk fick en stabil start, som sedan bara utökades. Även Fanny Boström var pigg och med tre mål la hon en god grund i spurten om Mellanbygdens Skytteliga.

Det är mycket känslor som släpper när Kadhim Niang nickar in 0-2 för Flarken i kommunderbyt mot Bygdeå. Seger 2-4 till slut.

Nickade till och vann igen

 

Returmötet mellan Bygdeå och Flarken slutade återigen med tvåmålsseger för Flarken, 2-4. Första halvleken bestod mest av tekniska missöden och spelare som halkade hit och dit. Det enda distinkta var Balla Sidibes nick som gav 0-1.

I andra halvlek tog Flarken över och två mål av Kadhim Niang, varav ett på nick, gav stabil plats i förarsätet. Men övermodet smög sig på och Bygdeå fick göra två enkla reduceringar innan domaren blåste av.

Två unga lag möttes i regnet på Tallbacka i mitten av september. RIK2:s Christopher Loring drar Bureåmålvakten Konrad Löfstedt och gör 0-2 med bara sekunder kvar av första halvlek. 3-5 blev slutresultatet.

Något vassare yngre garde

Regnet var tillbaka när seriens två yngsta lag, Bureå 2 och RIK 2, möttes på Tallbackas konstgräs den 15 september. RIK2 höll i taktpinnen större delen av matchen och Christopher Lorings 2-0 med fem sekunder kvar av första halvlek var psykologiskt viktigt.

Ett rykande långskott i undersidan av ribban väckte Bureå 2 i andra halvlek och trots underläge med 0-4 lyckades hemmalaget putsa siffrorna till 3-5 i slutänden. En fin studie i moral i i den uppförsbacken, och i miserabelt väder, börja putsa på en vändning.

Burträsk IK, som varit en av seriens slagpåsar, fullständigt flög fram under andra delen av hösten. Oskar Larsson mötte snyggt med vänster bredsida volley och gjorde sitt andra mål i 4-0-segern mot Bureå.

Formtoppen som chockade länet

Från att ha varit ett av vårens stora strykgäng till att vara höstens stora formlag. Ja, Burträsk IK:s förvandling under slutdelen av säsongen var en av 2019 års största fotbollsutropstecken.

Efter en bedrövlig insats mot Boliden (förlust 2-3) i mitten av augusti fortsatte BIK med 0-0 mot Rönnskär och radade sedan upp fem raka segrar (3-1 Norsjö hemma, 2-0 Bergsbyn borta, Medle 4-1 hemma, Bureå 4-0 hemma och Byske 4-1 borta).

Det tafatta och tanklösa spelet tidigare på säsongen, med många uppdunkade bollar, förbyttes under hösten till ett finsnickrande lir, där det alltid fanns minst tre alternativ vid varje bolleverans. Inte minst mot Bureå värmde spelet, där bland annat Oskar Larsson tryckte in två bollar. En fin revansch efter två förluster med 0-3 mot Bureå i träningsmatch och serie under 2019.

Simon Marklund gratuleras av Sune Bergström efter enkelt ha gjort 2-0 när Vebos målvakt tappade bollen. Det blev Renbergsvattnets sista mål för säsongen, men räckte till seger mot Vebo och serieseger.

Seriesegern togs hem, håret föll

Den 29 september blev sista nedslaget i fotbollssäsongen 2019. Renbergs behövde minst en poäng mot Vebomark för att slippa diskussioner om vem som skulle vinna serien. RIK2 behövde hämta in tre poäng och 16 mål.

I en ganska spänd match ryckte Renbergs till 2-0 mitt i första halvlek. I det läget var det inte mycket Vebomark i matchen. I andra halvlek kom de ut starkare och reducerade till 2-1, men Renbergs red ut stormen och var tillbaka i division 4.

Efter matchen varvades rakapparaten upp och tränarna Olle Berggren och Oliver Holmberg fick offra frisyrerna. Hösten är fotbollslöftenas tid...

Fanny Boström gjorde 26 mål och vann Mellanbygdens Skytteliga, men var det hennes sista fotbollssäsong?

Måldrottning som tvekar

Fanny Boström, Burträsk FF, blev den tredje vinnaren av Mellanbygdens Skytteliga med sina 26 mål. Fem mål mot Skellefteå FF i juni var en av höjdpunkterna. Men Fanny har tappat motivationen och meddelade att hon tvekar inför fortsatt fotbollsspelande. Vem tar i så fall över manteln som måldrottning i Burträsk FF?

En underhållande säsong har det i alla fall varit. Vilken riktning tar fotbollen på det nya decenniet? Får vi behålla samtliga 13 lag även nästa år? Häng med under 2020!

Starka RIK-förvärv

ROBERTSFORS Med en halverad säsong får poängen inte dröja alltför länge. Robertsfors IK har på kort tid presenterat tre nyförvärv inför den viktiga hösten. En fin försmak kom...

Färre vill till Sverige

LÄNET Effekten av coronapandemin har satt tydliga spår i Migrationsverkets verksamhet. I flera av myndighetens ärendekategorier har det skett nästan en halvering av antalet nya...

Torftig kost för ett stängt Sverige

SVERIGE Vårt land anses i dag vara självförsörjande på endast tre livsmedel – morötter, socker och spannmål. Men då både lantbruk och livsmedelsproduktion är beroende av...
Sport