Lördag 15 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Kalvträskskida lämnar landet – ska ända till Utah

Världens äldsta skida ska ut på resa, eller åtminstone en replika. Ett skidmuseum i Utah har beställt en kopia av den 5 400 år gamla klenoden.

KALVTRÄSK · Published jan 31, 2020 at 07:15

Det var en amerikansk historiker, som även har ett privat skidmuseum i Utah, bara några stenkast från vinter-OS-staden Salt Lake City, som hörde av sig till Visit Skellefteå. Han var intresserad av att utöka sin samling och blev hänvisad till Owe Söderström, som gjort ett 15-tal replikor sedan 1995.

– Det blir första gången skidan lämnar landets gränser, men det är roligt att så längväga personer är intresserade, säger Owe Söderström.

Han tillverkar skidan och staven av gammalt virke från lador, som under decennier har stabiliserats utan vridningar och skevheter. Trästyckena hyvlas, bearbetas och behandlas med tjärolja tills den rätta ”myrkonserverade” känslan optimerats.

Sedan ska detta exemplar emballeras väl i en särskild trälåda innan den påbörjar sin resa.

– Dessa replikor har varit förstapris i Kalvträskloppet, pris i andra sammanhang och sålts till museer. De har även sålts till närområdet. Två till Risliden, bland annat. Men det sorgliga är att jag inte har någon själv på väggen, säger Owe Söderström med ett skratt.

Och det här exemplaret, det ska som sagt resa till USA.

Knä stoppar målmaskinen

GAMLA FALMARK Therese Lundmark var 2010-talets främsta målskytt på damsidan i norra länsdelen, med ett snitt på 32 mål per säsong mellan 2015 och 2019. Men i slutet av juli kom...

Starka RIK-förvärv

ROBERTSFORS Med en halverad säsong får poängen inte dröja alltför länge. Robertsfors IK har på kort tid presenterat tre nyförvärv inför den viktiga hösten. En fin försmak kom...

Färre vill till Sverige

LÄNET Effekten av coronapandemin har satt tydliga spår i Migrationsverkets verksamhet. I flera av myndighetens ärendekategorier har det skett nästan en halvering av antalet nya...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport