Fredag 4 december 2020

Västerbottens Mellanbygd

Kometen kom från ingenstans

När syskonskaran Bäckström tog Hjoggböle IF uppåt i seriesystemet på 40- och 50-talet kallades klubben för "kometlaget". Men ingen, allra minst Vebomark, anade att en komet skulle passera även i säsongpremiären 2020 och svepa med sig samtliga poäng.

HJOGGBÖLE · Published jun 17, 2020 at 22:15

Efter tidernas längsta försäsong fanns det ett stort uppdämt intresse inför den rekordsena premiären. Gästande Vebomark hade 18 man i truppen, Hjoggböle 16.

– Det är fint väder, det är mygg, det är premiär. Det kan hända lite vad som helst. Tror det kan bli många mål, faktiskt, säger Hjoggböles assisterande tränare Albin Lindberg.

Vebomarks tränare Torbjörn Vallgren hade tillförsikt.

– Jag har förhoppningar om att vinna det här. Vi är stabila bakåt och har ett jämnt lag. Om vi orkar hålla i det hoppas vi kunna knäppa dem.

Första halvlek blev också allt som en Vebomarktränare kunde hoppas på. Gästerna dirigerade matchbilden med både bollkontroll och självförtroende. Hjoggböles bollkontakter var ineffektiva och sporadiska.

Ungefär mitt i halvleken hände det snabbt. Isak Morén kastade in ett inlägg mot mål, som backen Sharif Maye försökte nicka undan, men tyvärr i egen bur.

Det var i den 18:e minuten och bara två minuter senare vek André Karlsson in centralt och placerade ett potent skott vid stolpen.

Där kändes det som spänningen fladdrade bort i sommarkvällen, samtidigt som alla mygg och knott stannade kvar. Men lokal fotboll i division 5 vore inte på riktigt om matchen skulle ses som avgjord vid 0-2.

Därför kom Hjoggböle ut med nytt mod och Elias Lundgren blev tvåmålsskytt genom att först omarkerad förlänga en frispark i mål med huvudet och sedan panga in en straff.

Vebomark tog kommandot igen och efter att Isak Morén först skjutit bollen rakt i klockspelet på en back, och sedan forcerat in en lös boll på den efterföljande hörnan, kändes det som ett tungt slag.

Men så passerade "Hjoggeys komet" och med en fräsande ljud hade Ramazan Engez plötsligt rullat in 3-3. Alla tycktes nöjda med en poäng, utom comebackande Gustav Classon, som stressade till sig bollen av annars säkre André Carlsson och rullade in 4-3. Och sedan, medan alla fortfarande var star struck, ljöd slutsignalen.

– Det är kul att vi bryter ihop och går ut och spelar en helt annan fotboll i andra. Vi blir noggranna med pass, vill ha boll mer och vågar skapa chanser, säger Gustav Classon.

Och ditt mål?

– Jag satsade allt eller inget och tog ut det sista jag hade.

Torbjörn Vallgren var lika snopen som alla andra efter matchen. Vebomark hade ju en hel påse full med godis efter första halvlek, men på något sätt föll botten ur ändå.

– Jag kan egentligen inte klaga så mycket. Jag tycker vi var bättre i matchen, men slarvar där vi inte får slarva. De var bra på att vända spelet.

Hjoggböle IF - Vebomarks IF 4-3 (0-2)

  • 0-1 ('18) självmål, 0-2 ('20) André Karlsson, 1-2 ('49) Elias Lundgren, 2-2 ('73) Elias Lundgren (straff), 2-3 ('77) Isak Morén, 3-3 ('88) Ramazan Engez, 4-3 ('89) Gustaf Classon.
  • Avslut (på mål): 11-16 (9-10)
Fler nyheter från mellanbygden

Vädjan: Hämta ut paketen i tid

MELLANBYGDEN Årets julhandel är den kanske svåraste någonsin att förutspå enligt Handelns utredningsinstitut, HUI. Vad man kan säga med ganska stor säkerhet är däremot att...
Mellanbygden rekommenderar

Åter fjärrundervisning för gymnasier

SVERIGE Från och med måndag ska gymnasieskolor åter övergå till fjärrundervisning, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport