Onsdag 3 juni 2020

Västerbottens Mellanbygd

Långa frisparkar tog Renbergs till segern

Det blev inte de långa knivarnas natt, men de långa frisparkarnas match. Renbergsvattnet fick revansch mot Bjurfors och vann med 4-2 (1-1) i en match med full satsning på ett blött underlag.

RENBERGSVATTNET · Published aug 6, 2019 at 23:00

En sak som måste kryssas av på fotbollschecklistan varje år är en kvällsmatch på Sömmermyra i augusti. Det ska ha regnat, det ska vara lite trolskt ljus och när solen gått ned ska dimman stilla komma krypande.

Alla de kraven var uppfyllda när mellersta herrfemman gick in i sin riktiga höstpremiärvecka med det ytterst värdiga mötet Renbergsvattnet-Bjurfors. Endast några enstaka mål skilde lagen åt i tabellen.

– Det känns spännande! Det är en svårspelad plan och kan gå hur som helst. Vi spelar med det bästa tillgängliga laget; det gäller att ha en bred trupp nu, säger gästernas spelande tränare Mikael Nöjd.

Bjurfors är det enda laget som hittills lyckats kapa Renbergs segertåg. Detta med 4-1 på Bjurfors IP. Bara på tal om svårspelade planer, alltså.

– Jag har en ganska bra känsla. Vi vet ju vad vi måste korrigera från vår pojkaktiga insats förra gången, särskilt närkamperna. Nu ska vi sätta hög press, få det att lyckas och bjuda publiken på bra fotboll. Det verkar komma en hel del till vår hemmaplan, säger RIF-tränaren Olle Berggren.

De första 20 minuterna i matchen pushades till max. Namnmässigt, alltså. I den 16:e minuten gjorde Max Ledin 1-0 till Renbergs på dagens stora succékoncept: långa frisparkar. Bollen damp ned kring målområdet och med någon typ av skarv rullade den i mål.

Men det dröjde bara fyra minuter innan namnen Max Sjögren utnyttjade en frispark och läckert satte 1-1 via ribban.

Tre ramträffar till noterades. Bjurfors första avslut var ett stolpskott via Patrik Holmgren. Yosef Henok följde upp med ett fint skott i utsidan av stolpen, och så var det en Renbergsspelare som nickade en hörna i egen kryssribba.

Renbergsvattnet hade en till nätkänning i första halvlek, men när bollen rullade i mål hade domaren Tilde Larsson blåst för halvtidsvila 1,5 sekunder innan. Protester var lönlösa.

Andra halvlek handlade mycket om ständiga diskussioner om domarens bedömningar och vilka satsningar som egentligen var värst.

Långa frisparkar fortsatte vara bästa anfallskoncept och på en sådan från mittlinjen skarvade en Bjurforsspelare in 2-1 till Renbergs över egen målvakt

3-1 kom efter en något förlupen boll till höger om Bjurfors straffområde Yosef Henok kunde hämta den och rulla in sitt elfte mål för säsongen. Det var för övrigt det enda mål som inte tillkom på, eller i anslutning till, en frispark.

4-1 kom strax därefter, när en lång frispark nickades av Max Ledin och sakta studsade i mål via stolpen.

Bjurfors hade sin bästa period just efter 2-1-målet, där Max Sjögren hade ett fräckt långskott som damp ned bara en decimeter utanför.

En liten putsning av siffrorna kom när Joakim Lindqvist, på en halvlång frispark, kunde förpassa bollen i mål på något sätt.

4-2 blev det ganska så logiska slutresultatet i matchen. Max Ledin med en succéartad tvåmålsdebut för Renbergs.

– Jag kände tyvärr av baksidan, så jag satsade i de viktiga löpningar och gick mest i övrigt. Jag försöker bidra med mitt på planen och fick hyfsad valuta för det. Det här var den viktiga matchen, nu är det bara att fortsätta mata på! säger Ledin, som kan konstatera att Renbergs kopplar greppet i jakten på division 4.

Renbergs, Bjurfors, RIK2 och Vebomark kommer spela tre matcher mer än övriga lag i serien och det är tydligt att de tre förstnämnda kommer ta medaljerna i serien. Renbergs har en något högre nivå de övriga två, men än är det inte avgjort.

Men för att få en riktigt spännande serie hade 2-2 varit det ideala resultatet denna de långa frisparkarnas kväll.

Renbergsvattnet-Bjurfors: 4-2 (1-1)

  • 1-0 ('16) Max Ledin, 1-1 ('20) Max Sjögren, 2-1 ('56) självmål, 3-1 ('70) Yosef Henok, 4-1 ('73) Max Ledin, 4-2 ('83) Jocke Lindqvist.
  • Avslut (på mål): 21-10 (8-7)

Glädjebesked till föreningar

LÖVÅNGERBYGDEN Hårt prövade byaföreningar har sett sina lokalers nyttjandetimmar störtdyka under våren på grund av coronaviruset. Men den 19 maj kom ett glädjebesked. Skellefteå...

Polisen bygger ut

ROBERTSFORS Polisen i Robertsfors bygger ut sitt garage. Orsaken handlar inte alls om att antalet bovar ökat utan om att Region Nords dykgrupp behöver mer utrymme.

Mellanbygdskommuner klättrar i miljöranking

MELLANBYGDEN Både Skellefteå och Robertsfors kommun klättrar i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. Skellefteå ligger högt i rankingen bland...