Onsdag 19 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Linnea mamma i ungt BFF

Med en snittålder på 16-17 år har Burträsk FF varit ett lag på tillväxt i några år. Nu gör Linnea Gustafsson, 27, comeback och tar både en ledar- och mammaroll i det unga laget.

BURTRÄSK · Published maj 9, 2018 at 01:15

När Burträsk FF åkte ur division 1 efter säsongen 2015 resulterade det i en påtaglig spelarflykt. Morön och Clemensnäs blev lite av Burträskkolonier, medan BFF fick börja om i trean med ett mycket ungt lag.

Inför den här säsongen återvänder en trio från Clemensnäs. I bräschen går Linnea Gustafsson, 27, som hann med en säsong i Clemensnäs och var sedan mammaledig från fotbollen när andra dottern, Luna, föddes i september i fjol.

– Det kändes som ett bra alternativ att gå tillbaka till BFF. Jag kunde inte ge upp fotbollen än, det är ju så kul att spela, säger den ständigt positiva mittbacken.

Då hon är tio år äldre än merparten av spelarna faller det sig naturligt att hon tar kommandot på planen.

– Det blir automatiskt så att man tar på sig en ledarroll. Jag har ganska lätt för att styra upp lite, men det är tur att jag har hjälp av Tova Andersson också.

Det kan även behövas lite hjälp från barnvakter, för både Linnea och sambon Marcus vill gärna spela fotboll i sommar. Den sistnämnde störs dock av ryggproblem, så det lutar åt att Linnea får spela mest.

Domarcupen gick över förväntan och gav indikationer på att säsongen 2018 kan bli ett rejält fall framåt.

– Om vi plockar fram kunskaperna och jävlar anammat tror jag det kan gå riktigt bra.

Det krävs inte heller något särskilt motstånd för att Linnea Gustafsson ska tända till.

– Nä, jag är taggad på alla matcher och det ska bli jäkligt kul, faktiskt.

För Burträsks tränarstab blir Gustafsson en viktig tillgång i den taktiska verktygslådan.

– Hon har rutin och positiva ledaregenskaper. Dessutom är hon go’ och glad och älskar verkligen fotboll, berömmer Kåre Granberg.

Per Eklund betonar att Burträsk fortfarande är ett ungt lag som lär sig för varje match. De ska ta en match åt gången och försöka vinna varje match. Ett derby han kommer att sakna är matcherna mot Åkullsjön, som lägger ned laget.

– Tråkigt! Men jag har äskat att de måste möta oss i en träningsmatch den femte augusti.

För kalenderbitaren är det också intressant att en av Linnea Gustafssons tvillingsystrar, Ida, gör comeback. Hon behöver fem mål för att bli klubbens bästa målskytt och 15 för att nå 100-strecket.

Division 3 Norra 2018

Betsele IF, Bureå IF, Burträsk FF, Clemensnäs IF 2, Kågedalens AIF 2, Myckle IK 2, Rönnskär Railcare IF, Sunnanå SK 3.

Premiäromgång för mellanbygdslagen: 6 maj Rönnskär-Burträsk, 7 maj Bureå-Kågedalen 2.

Klart med garage – men dubbelt så dyrt

ROBERTSFORS Nu är politikerna överens, åtminstone i kommunstyrelsen, om byggandet av ett ambulansgaraget. Men investeringen är dubbelt så dyr som första förslaget.