Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

...och fräls oss ifrån Bureå

De inledande veckorna av fotbollssäsongen spelas vanligtvis på konstgräs innan naturgräset når önskad kvalitet. Med tanke på trenden så här långt hoppas nog lagen från Robertsfors kommun att det snart är färdigspelat på Tallbacka i Bureå.

Bureå · Published maj 30, 2018 at 07:15

När jag inför division 4-premiären pratade med en spelare i Burträsk IK var han besviken. Burträsk skulle spela mot Robertsfors på Tallbacka i Bureå och det var en taktisk missräkning, tyckte han. RIK skulle få en alldeles för kort resa och BIK skulle inte få tillräcklig hemmaplansfördel.

För drygt tio år sedan hade även jag teorin att Sorsele hade en fördel av att gästande lag behövde köra 20-25 mil enkel väg till bortamatchen, men även att det var tufft för Sorsele att göra den omvända resan.

Det höll Sorseles dåvarande tränare inte alls med om. ”Även Barcelona har ju långa resor till matcherna och se hur bra det går för dem!” var hans vinnande argument.

Även fast vi vanligtvis pratar om mer modesta avstånd i mellanbygdslagens serier, så kan man gissa att lagen från Robertsfors kommun nu börjar vara redigt less på att spela på Tallbacka i Bureå. På fyra matcher har det blivit en poäng och 2-21 i målskillnad.

RIK fick bara 1-1 mot Burträsk, Åkullsjön/B föll med 0-6 mot Bureå, Hjoggböle slog RIK2 med 7-0 och Bureå vände och vann med 7-1 mot Flarken i det som blir ihågkommet som kanonskottens match.

Även om Robertsforsarna kanske är benägna att ropa ”Fräls oss ifrån Bureå!” så är det nya konstgräset på Tallbacka ett välkommet tillskott i Skellefteå kommuns utbud av fotbollsplaner.

Äntligen kan även de tidiga matcherna hållas inom mellanbygdens hank och stör. Det har alltid känts lite motigt för en mellanbygdspatriot att åka till Skellefteå eller Skelleftehamn för fotbollsbevakning.

Burträsks herrar frångick konstgräset och la taktiskt sin hemmamatch mot spelskickliga Morön på den ökänt förrädiska Tjärnbackavallen. Förlust med 1-3 mot det tippade topplaget får ses som ett bra resultat för laget som hittills överträffat kalkylen i poängkolumnen.

Burträsks damer fick däremot ett ofrivilligt långt matchuppehåll på 17 dagar och spelar sin första match sedan 5 maj i kväll. Var? På Tallbacka, förstås.

Mellanbygdens skytteliga

Elias Karlsson, Hjoggböle IF, 4 mål

Peter Eriksson, Bureå IF, 4 mål

Johan Hellström, Bureå IF, 4 mål

Jessica Stefansson, Bureå IF, 3 mål

Joakim Johansson, Robertsfors IK, 3 mål

Kommande mellanbygdsderbyn 23-29 maj

25 maj – division 5 herrar – Robertsfors 2 - Åkullsjön/Bygds.

29 maj – division 5 herrar – Bjurfors - Hjoggböle

Kommande mellanbygdsderbyn 23-29 maj

25 maj – division 5 herrar – Robertsfors 2 - Åkullsjön

29 maj – division 5 herrar – Bjurfors - Hjoggböle

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...