Söndag 5 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Pingis dubblar i Kalvträsk

Bordtennis lindrar stela leder och för byn samman. I vinter dubblar pingisen i Kalvträsk sin aktivitet till två kvällar i veckan. Inte sällan är det de äldsta deltagarna som visar upp det bästa flåset.

KALVTRÄSK · Published okt 18, 2019 at 11:15

Bordtennis är en sport som hade en storhetstid i Kalvträsk ungefär från slutet av 1950-talet och en bit in på 80-talet. Inte minst var det folkskolemagistern Hans Ståhlbröst som såg till att det var drag under racketarna i början.

På 80-talet började en downperiod, men sedan 2012 finns SK Örnvingens klubbmästerskap att se fram emot varje påsk. I fjol vintras styrdes det upp en bordtenniskväll i veckan på Aktivitetscentrat i Kalvträsk. Den här vintern utökas det till två gånger i veckan.

– Det betyder så mycket att få ha de här kvällarna: att ha kul, gemenskap, mation och koordination. Och känna att man lever, säger Fredrik Trägårdh entusiastiskt.

Det är lite småkyligt i lokalen innan luftvärmepumpen hunnit påverka temperaturen, så ytterjackan sitter på till en början. Men efter några minuters bollande åker den av.

– Man blir ganska varm av det här ändå, pustar en av deltagarna.

Det finns tre bord att tillgå vid behov, men den här kvällen räcker det med två. När Mellanbygdens reporter hoppar in innebär det att en deltagare får stå över och vila en stund.

Den som ser mest besviken ut över att sitta en stund vid sidan av är den äldste deltagaren; Runar Lindahl, 75 år.

– Det är roligt att spela med ungdomar! betonar han.

– Ja, det är jäkligt imponerande att gubbarna slår ungtupparna och dessutom har det bästa flåset, säger Fredrik Trägårdh.

Att bordtennisen har en välgörande effekt för kroppen kan ”Kvarn-Conny” Nordmark intyga.

– Jag har ischias och det har blivit bättre efter förra säsongens bordtennis. Jag har nästan blivit av med den helt nu.

Hittills har det varit fler deltagare på den mer inkörda kvällen, onsdag, och lite mer glest på måndagar. Detta trots att ingen av tillfällena vanligtvis krockar med Skellefteå AIK:s matcher.

– Men när det blir mörkare kvällar känns det nog bättre och bättre att fara och spela, säger Owe Söderström.

Har du någon personlig målsättning den här säsongen?

– Det är ju att man ska bli bättre och säkrare. Men mycket är ju för skojs skull också, att det bara är roligt att spela bordtennis, betonar Owe Söderström.

”Är ni med då, grabbar?”. När man hör den formuleringen vet man att Fredrik Trägårdh är på gång med en experimentell serve. Och kanske är det efter 90 minuter bordtennis som fokuset börjar sjunka, samtidigt som självförtroendet skenar iväg?

– Vi känner att vi går framåt och har blivit lite kaxiga. Så nu är vi jäkigt bra och de som vill utmana oss är välkomna! avslutar Fredrik Trägårdh.

Det är jäkligt imponerande att gubbarna slår ungtupparna och dessutom har det bästa flåset

Heta känslor kring farten på ”kammen”

BURTRÄSK Höga hastigheter längs en väg med många barnfamiljer, inga trottoarkanter och hus som står nästan ute på vägen. Ett recept för katastrof, menar boende på Kamvägen i...
Sport