Söndag 21 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Pratglad slutspurt för Renbergs

Renbergs försöker positionera sig i bottenstriden inför slutspurten av herrfyran. I lördagens mellanbygdsmöte mot Robertsfors kammade man noll. Det blev 1-4 (0-2) i en match som präglades av ett ojämnt underlag och en frustrerad pratgladhet.

Renbergsvattnet · Published sep 11, 2018 at 08:15

Lagen hade vitt skilda förutsättningar inför avspark. Renbergs behöver förbättra sin poängskörd inför den troligtvis avgörande matchen mot Burträsk i slutomgången. Robertsfors hade däremot en svit på fyra raka segrar och en fin trend att falla tillbaka på.

– Vi har börjat hitta spelet och hade vi haft det här laget från start hade vi utmanat om seriesegern, sa RIK-tränaren Johan Eriksson.

Renbergs saknade en hel del spelare, men budskapet från tränaren Olle Berggren var tydligt.

– Vi ska ha poäng idag och det vet alla om där ute. Om vi jobbar för varandra i 90 minuter och är disciplinerade kan vi utmana dem.

De första tio minuterna av matchen gav vissa indikationer på att Renbergs kunde stå emot och kanske rent av utmana framåt. Särskilt Clas Starkenberg lyckades göra ganska mycket av sina offensiva bollkontakter. Men nog syntes det att RIK hade ett gott självförtroende.

Fasta situationer fick stor betydelse i första halvlek. RIK radade upp hörnor och efter 13 minuter gick en av dem till synes rakt in i mål. Andreas Andersson med en marginell styrning. Strax efteråt hängde Nyakeh Karimu i luften på ett frisparksinlägg och skallade in 0-2, allt medan Renbergs tittade uppfordrande ut mot assisterande domaren.

En bit in i andra halvlek var det dags för matchens prestation. Ytterbacken Tarik Aman fick feeling och med några snygga dragningar, och ett och annat turligt motlägg, gick han hela vägen längs vänsterkanten, in i straffområdet och hängde in 0-3 i nättaket.

Renbergs har alltid en grundförhoppning om att Sömmermyra ska dämpa motståndarlagets entusiasm och det lyckades den här gången. Sista halvtimmen handlade mycket om felstudsande bollar och två lag som diskuterade varje domslut till molekyler. 1-4 ett rättvist slutresultat.

Christopher Saul, en av RIK:s amerikaner, uppskattade den genuina byafotbollskänslan.

– För oss amerikaner finns det inte mycket fotbollskultur hemmavid. Vi älskar sporten, men blir outsiders i vårt eget land. Därför är det kul att få komma ut och få uppleva en sådan här plan, mitt ute i skogen.

I Renbergs gjorde Esengo Shabani en ovan, men tapper, insats som målvakt. Men nästa match vill han spela forward igen.

– Då kommer jag ösa in mål. Vi är Renbergs och kommer inte åka ur fyran, det kan jag lova dig.

För oss amerikaner finns det inte mycket fotbollskultur hemma. Vi älskar sporten, men blir outsiders.

Renbergsvattnet-Robertsfors: 1-4 (0-2)

  • 0-1 (’13) Andreas Andersson, 0-2 (’16) Nyakeh Karimu, 0-3 (’54) Tarik Aman, 0-4 (’65) Joakim Johansson, 1-4 (’89) självmål.
  • Avslut (på mål): 8-23 (4-15)

Återseendets glädje präglade lågmäld visafton

BURTRÄSK Sommarens alla olika aktiviteter i rundlogen i Komministerparken i Burträsk är sedan en tid i full gång. På torsdagar kl. 19.00 är det Trivselkvällar med med fri entré...

Straffdramat fyller 50 år

LOSSMEN Idag, den 20 juli, är det 50 år sedan Neil Armstrong tog första steget på månen. Samma dag inträffade en annan händelse, av astronomiska mått, på en fotbollsplan i...

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...