Söndag 31 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Renbergs tyngre i het seriefinal

Två obesegrade lag gick in i bastuvärmen i herrfemmans tidiga seriefinal på Sörvalla på fredagen. RIK2 kom ut med med mycket heder i behåll, men en något skrynkligare tabellrad. Renbergs kom ut med tre poäng och blänkande muskler som ensam serieledare efter 3-1 (1-1).

RENBERGSVATTNET · Published jun 8, 2019 at 00:15

Sommaren hade blåst in på allvar när det var dags för tidigt seriefinal mellan två lag med extremt fina tabellrader på fredagskvällen. Robertsfors IK 2 var fortfarande serieledare på målskillnad; mycket tack vare sin 11-0-kross mot Bureå 2 tidigare.

Matchen inleddes med bra presspel från Renbergs, vilket lockade fram några halvchanser. RIK2 slog å sin sida genast an tonen med riktigt konstruktivt passningsspel.

Renbergs och målvakten Ali Ahmadi, som ännu inte hade släppt in ett mål, tvingades i den fjortonde minuten kapitulera. Det var succékillen från premiären, Timon Andersson, som la en fin strut till sin måltotal.

Han fick en fin boll, fintade backen och vek in just utanför straffområdet och skickade iväg ett bra skott. Bollen tycktes komma i en höjd som fick Ali Ahmadi att tveka om han skulle försöka boxa eller limma bollen. Det blev varken eller och bollen ramlade i nät efter 364 mållösa minuter.

Efter detta hade RIK2 kontroll över skeendet, vilket tvingade Renbergstränaren till ett argt utrop om passningskvaliteten.

– Ja, vi slog ju bort 16 onödiga bollar under första 25 minuterna, men efter dryckespausen tog vi tag i det, säger Olle Berggren.

Knappt hade flaskorna landat på konstgräset efter drickapausen innan Yosef Henok dribblade loss och i utkanten av straffområdet sköt fint i bortre hörnet över utmärkte RIK2-målvakten Leonard Lycksell.

Andra halvlek inleddes med Renbergspress. Yosef Henok var återigen företagsam och när eget avslut inte var möjligt serverade han en macka till Jonas Larsson centralt. Det låga skottet var måttligt hårt, men oerhört välplacerat och slank in vid stolpen.

Renbergs hade därefter god kontroll och käkade upp RIK2:s anfallsambitioner redan på mittfältet.

I 82:a minuten sköt Renbergs en låg frispark, som Leonard Lycksell fint styrde ut. Dock kom inget understöd från försvaret och Yosef Henok kunde trycka in 3-1 från relativt snäv vinkel till höger om målet.

Renbergs vann rättvist, men fick starkt mothugg från RIK2.

– Det här är en bra match för oss. Vi behövde en kämpamatch mot bra motstånd som vi kan ta med oss.

Och nu blir det intressant vad Bjurfors kan bjuda på?

– Det blir perfekt. Vi hinner varken träna eller fundera, utan går bara in mot Bjurfors på tisdag.

Matchen bjöd på två bollkonstnärer: Yosef Henok i Renbergsvattnet, som petar och sticker på ett fantastiskt sätt, kontrollerar boll på en helt annan nivå och kan slingra sig ur vilken närkamp som helst. Shallom Kidane i RIK2 hade en oerhört imponerande suldragningskarneval, men hans landvinningar kuggade inte i lagets spelambitioner på samma sätt som Henoks.

– Yosef Henok gör ju verkligen vad som helst med bollen just nu, myser Olle Berggren.

RIK2-tränaren Joakim Nyberg fick notera första förlusten, men var ändå relativt nöjd.

– Det är alltid surt att förlora, men vi spelade bra. Vi möter ett bra fotbollslag med spetskompetenser som vi inte riktigt kommer åt. Jag vill hålla fram Leonard Lycksell idag. Han håller ned siffrorna.

Men det känns som ni är i toppen för att stanna?

– Vi har väl aldrig haft ett så här ungt lag, men visst ska vi vara med i toppen.

RIK2 ställde i princip upp med ett renodlat juniorlag, men gav seriefavoriten en tuff match. Renbergs sitter nu ensamma i toppen och blickar fram emot en snar flytt hem till den riktiga hemmaplanen Sömmermyra.

Vi behövde en kämpamatch mot bra motstånd.

Renbergsvattnet-RIK2: 3-1 (1-1)

  • 0-1 ('14) Timon Andersson, 1-1 ('26) Yosef Henok, 2-1 ('47) Jonas Larsson, 3-1 ('82) Yosef Henok
  • Avslut (på mål): 23-6 (12-4)

Glädjebesked till föreningar

LÖVÅNGERBYGDEN Hårt prövade byaföreningar har sett sina lokalers nyttjandetimmar störtdyka under våren på grund av coronaviruset. Men den 19 maj kom ett glädjebesked. Skellefteå...

Kritisk mot kulturmiljöregler

Robertsfors Anders Persson nekades att lägga tegelimiterat plåttak på sin villa och fick även nej på sin överklagan. Han gav upp kampen till slut och har nu lagt ett tegeltak....