Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

RIK tog ett språng i tidig jumbofinal

RIK:s unga futsallag har fått en tuff start på säsongen. I lördagens måstematch mot bottenkollegan Hörnsjö kom lyftet. RIK fick utdelning och höll till slut undan till 6-5 i en i alla avseenden jämn match.

ROBERTSFORS · Published nov 27, 2018 at 12:15

Att det var ovisst inför matchen märktes inte minst i tabellen. Efter två omgångar hade båda lagen noll poäng och identisk målskillnad: 4-20. RIK har kraftigt föryngrat laget sedan i fjol och den tunga starten förvånar inte tränaren Johan Eriksson.

– Det har gått "planerat tungt". Vi spelar kanske en serie för högt.

Eriksson framhäver att RIK hängt med spelmässigt, men inte satt chanserna och släppt till enkla mål.

– Fyra spelare var med i fjol och för de andra är det här något helt nytt. Men Hörnsjö är ett lag som vi ska ha bakom oss, så nu gäller det att minimera misstagen och sätta chanserna.

Mönstret i matchen blev att RIK gick ifrån till tvåmålsledning, Hörnsjö krympte luckan och RIK utökade igen. Så fortsatte gummibandet att tänjas och dras ihop, utan att något av lagen på allvar kunde göra anspråk på förarsitsen.

En sak som var tydlig var att Josef Achi i RIK-buren hade en betydligt bättre dag än Hörnsjökollegan. Särskilt i andra halvlek blev det många viktiga parader när medspelarna började ge bort två-mot-en-lägen.

Inledningen av andra halvlek blev avgörande för matchen. Först utökade Andreas Andersson till 4-2 efter en findribblingsprestation. Strax efteråt framkallade Anton Nyberg kvällens största jubel när han kastade sig fram och styrde undan ett givet mål på en retur.

– Kul att slänga in en bra individuell prestation, så att vi fick två mål att bygga på, säger Nyberg.

Trots både 5-2 och 6-3 lyckades Hörnsjö skapa spänning med reducering med 11 sekunder kvar. Men det blev 6-5 och första segern i division 2 denna vinter.

– Precis som i tidigare matcher skapar de bara chanser när vi gör misstag. Kul med seger, hoppas vi kan utvecklas och även skaka de bättre lagen i serien, säger Anton Nyberg.

– Jag är bitvis nöjd. Vi har fina kombinationer, men vi tappade skärpan och blev mer stillastående i andra. Vi vill hitta ett futsalspel framöver med mer rörelse och förmåga att släppa yta och attackera yta, analyserar Johan Eriksson.

Robertsfors IK-Hörnsjö: 6-5 (3-2)

  • 1-0 ('3) Abil Hailay Hiluf, 2-0 ('6) Anton Nyberg, 2-1 ('7) Hassan Jawari, 3-1 ('8) Shallom Kidane, 3-2 ('13) Peter Forsberg, 4-2 ('21) Andreas Andersson, 5-2 ('27) Shallom Kidane, 5-3 ('30) Jonas Lundström, 6-3 ('36) Joel Kelab Hailekiel, 6-4 ('38) Peter Forsberg, 6-5 ('40) Hassan Jawari.
  • Avslut (på mål): 26-24 (16-14)

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Nekades byta till plåttak

Robertsfors Anders Persson ville byta taktäckning på sin 60-talsvilla från lertegel till ett plåttak. Kommunen avslog dock hans bygglovsansökan med hänvisning till att huset...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...