Lördag 11 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Sikeås nystart ska bygga på glädje

Efter en tung fjolårssäsong gör Sikeås damlag en nystart. Glädje och enkelhet är ledorden som ska lägga grunden för ett vinnande spel. Premiärderbyt mot Sävar gav en halvlek av utropstecken och en halvlek med frågor att klura vidare på.

ROBERTSFORS · Published okt 4, 2019 at 12:15

Det blev inget herrlag för Sikeå SK denna säsong, men damlag knyter näven och tar nya tag. Det är viktigt att laget finns kvar, enligt tränaren Lars Holmqvist.

– Vi vill genomföra en säsong, så de yngre ser att det finns ett A-lag att sträva efter. Det ska finnas förebilder att se upp till, betonar han.

Truppen är inte jättebred. Det är dryga dussinet spelare som finns tillgängliga, varav hälften är lite mer rutinerade spelare och den andra hälften var A-flickor i fjol.

– Det känns som att vi får tillbaka glädjen att spela handboll igen. De två ledorden är enkelhet och glädje. Men jag har också varit noga med att påpeka vilka förutsättningar vi har och att det kommer att ta tid att få till spelet, säger Lars Holmqvist.

Serien är ganska välbekant från fjolåret och det blir matcher från Kiruna i norr till Härnösand i söder. En fördel Lars Holmqvist ser är att många lag har liknande struktur som Sikeå med både damspelare och juniorer.

– Jag tycker det är jättepositivt att man möter ganska likvärdiga lag. Det är bra om det är fysiskt jämnt och man inte möter damer som spelat i tio år.

När Sikeå nu saknar ett herrlag hoppas damerna kunna absorbera deras supportrar och få drag på matcherna.

En annan nyhet är att tjejerna kommer kunna fokusera ännu mer på matchprestationen denna säsong.

– Vi har fått till en organisation kring matcherna som ska fungera. En supportergrupp av föräldrar fixar grejerna runt om, så tjejerna kan fokusera på att spela match och inte behöver pumpa och rengöra bollar till exempel, berättar Lars Holmqvist.

Säsongens allra första utmaning är också seriens tätaste derby mot Sävar. Och det börjar rätt bra för det vitskrudade hemmalaget. Sävars första två anfall slutar med skott i insidan av stolpen och räddning av Nina Andersson, så det är Matilda Sundh som lyckas göra säsongens allra första mål efter två minuter blankt.

Sundh gör inte mindre än fyra raka mål och Sikeå har 4-3 innan Sävar börjar knapra sig förbi.

Andra halvlek inleds ofokuserat från båda lagen. Sävar vaknar först och gör mellan matchminut 40 och 45 rycket som Sikeå inte hämtar sig från. 14-23 är nästan identiska siffror från i fjol.

Med rivighet och sex mål visade Matilda Sundh att hon blir en ledargestalt att räkna med.

– Jag vill bidra med mer genombrott och skott utifrån, men konditionen måste bli bättre och så måste man våga misslyckas.

Maja Dahlberg var en av de pigga i det yngre gardet. Hon bidrog med tre mål och fokuserade på lagtänket.

– Jag har nog målet att lyfta andra att göra bra saker.

På tal om lyft. Cirka 125 personer gav Sikatjejerna ett bra stöd från läktaren.

– Väldigt kul att så många kom, det lyfter oss. När folk tror på oss får vi känslan att Robertsfors med omnejd vill att vi ska lyckas. Handbollen är ju inte så stor här uppe, säger Matilda Sundh.

Och se; bara tre dagar senare tar Sikeå årets första seger efter 21-17 mot Östersund! Är det glädjen och enkelheten som lyser igenom redan nu..?

När folk tror på oss får vi känslan att Roberts-fors med omnejd vill att vi ska lyckas.

Vid publik till Viddas koncert

ROBERTSFORS På söndagskvällen var det premiär för ”Musik i sommarkväll”, när Robertsfors kyrka gästades av skönsjungande tjejgruppen Vidda från Skellefteå.

Redan tydligt spår av coronan

LÖVÅNGER Effekten av coronapandemin innebär ju bland annat att svenskarna nu tar ”hemester”. Effekten av detta syns redan tydligt inom turismen. Café Fyren i Bjuröklubb hoppas...

Skrotbilar stort problem

ROBERTSFORS KOMMUN Mer än 140 skrotbilar finns på tomter där Robertsfors kommun vill ha bort större delen av bilarna. Och det kan bli dyrt om anvisningarna att städa inte följs.

Egenprovtagning i länet med start måndag

Länet Från och med måndag 13 juli kan den som vill testa sig själv för covid-19 i Västerbotten.

Flarkens kapell fyller 100 år

FLARKEN Den gamla skolan blev för trång att hålla till i så Flarkenborna byggde sig ett eget kapell. I år är det 100 år sedan den ståtliga byggnaden invigdes.
Sport