Söndag 20 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

Spansk målis gav Sikeå trist jul

Det blev ingen fröjdefull avslutning av höstsäsongen för Sikeås handbollsdamer. Två smällar mot huvudet gjorde att hemmalaget kroknade, medan en hemflugen målvakt från Spanien glänste i jumbolaget Norrfjärden, som vann med 20-26 (9-10).

ROBERTSFORS · Published dec 18, 2019 at 07:15

Sikeå gav sig tusan på att göra en bättre säsong än i fjol och det får man redan nu säga att man lyckats med. Men lite upp och ned har det varit.

– Det har varit mycket förkylningar och småskador på senare tid, men det har ändå gått hyfsat bra, säger Sikeåtränaren Lars Holmqvist.

Kan man ”kräva” en seger idag?

– Nej, vi resonerar inte så, utan försöker bygga upp ett spel som fungerar. Så målet är att kunna slappna av och inte ha några måsten. Nyckeln blir försvarsspelet. Funkar det brukar offensiven komma av sig självt.

Även Stefan Berglund, tränare i Norrfjärden, kunde se tillbaka på en skadefylld höst och endast en seger. Men förlust med bara uddamålet mot seriesuveränen Härnösand visar att potential finns.

– Försvarsspelet är det vi gör bäst och framåt har vi snabba spelare som är duktiga på att stega, säger Berglund och varnar även för målvakten Tea Lundmark, som precis hunnit hem från Spanien, där hon är fotbollsmålvakt.

Den varningen skulle sannerligen komma till sin rätt, men inledningsvis kunde man förstå varför Norrfjärden varit förankrade i botten. Deras två första avslut gick i ramen, medan Sikeås gick i mål. Dessutom sölade försvaret på returerna när Tea Lundmark räddat.

NIF radade dessutom upp en uppsjö tekniska fel runt målområdet, medan Sikeå bjöd tillbaka genom att blindkasta bort ett antal bollar på mittplan.

Matchen hade två stora upphämtningar. De första när Sikeå ledde med 8-4, som blev 8-9. Den andra när gästerna hade 18-14 och Sikeå gick upp till 18-18.

Men sedan var det roliga slut. Matilda Sundh fick en smäll mot huvudet och fick utgå. Clara Eriksson fick ett skott rakt i plytet, varefter hennes skottradar helt sattes ur spel.

I NIF-målburen höll Tea Lundmark hov med ett verkligt stort målvaktsspel. Inte minst två raka straffräddningar tidigt i andra halvlek fick Norrfjärdens klack att vädra morgonluft.

– Straffar har alltid varit min specialitet. Kul att visa att man har det i sig. Det blev en vändpunkt för oss, säger Tea Lundmark, som egentligen skulle komma hem från Spanien först den 18 december. Men en tidigare flygbiljett blev nu alltså Norrfjärdens smala lycka.

– Vi jobbar oss in i matchen occh bygger upp oss tillsammans som lag. Det var en lagvinst idag, säger Tea Lundmark, som i ärlighetens namn fick mycket plockpotatis de avslutande 10-12 minuterna i vardera halvlek. Sikeå tappade markant ork och idéer och avslutade vekt.

– Stundtals spelar vi riktigt bra, men sedan orkar vi inte och blir kraftlösa sista tio, säger Lars Holmqvist.

I Sikeå märktes Maja Dahlberg med kreativa lösningar i trånga situationer och Sofia Eriksson, vars ibland överilade aggressivitet kan vara både en tillgång och en börda.

I Norrfjärden var målvakten Tea Lundmark bäst på plan och Lisa Lundström en naturkraft att räkna med. Sex bollar bombade hon in.

Sikeå SK - Norrfjärdens IF: 20-26 (9-10)

  • Målskyttar Sikeå: Sofia Eriksson 6, Maja Dahlberg 4, Carolina Löfström 4, Clara Eriksson 4, Cornelia Nilsson, Hanna Burman.
  • Tabellbotten: Boden 6 poäng, Sikeå 5 poäng, Norrfjärden 4 poäng.
  • Nästa hemmamatch: Sikeå-Strömnäs 11 januari.

Ändrade larmrutiner oroar i Ånäset

ROBERTSFORS KOMMUN Brandkåren larmas inte som förr till bränder och olyckor. Det här har väckt en viss oro i Ånäset då det befaras att räddningstjänsten där kanske ska läggas ner.
Sport