Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Största segern för stall Ratu

Det går att konkurrera med storfräsarna i söder, även om man har sin travverksamhet i norr. Det bevisade stall Ratu i Eskilstuna nyligen, när Selmer I.H. genom en kanonspurt säkrade stallets största seger hittills.

RATU · Published nov 24, 2018 at 12:15

Det var siffran 11 som var temat när stall Ratu tog hem segern i Breeder’s Crown-loppet för fyraåriga hingstar och valacker i Eskilstuna. Datumet var den 11/11 och det var i lopp 11 som det hände.

Oddsfavoriten Perfect Spirit har hållit ledningen under hela loppet, men Selmer I.H. kommer från tredjespår under sista halvvarvet och sätter in en dundrande slutspurt. Med en noslängd tar sig Selmer I.H. och kusken Mika Forss förbi och vinner. En stor bragd för ett mindre stall i Norrland var ett faktum.

Samu Sundqvist, anställd på stall Ratu, minns ögonblicket med välbehag.

– Ett perfekt lopp i hårt, jämnt tempo. Det var 700 meter kvar när han flyttade ut i tredjespår och med en riktigt vass avslutning hann han förbi precis vid mållinjen.

Vinstsumman på 800 000 kronor är med stor marginal stall Ratus största, men det stannar inte där.

– I och med att Ingemar (Hultqvist) är uppfödare utgår även uppfödarpremie, vilket kan innebära upp till 30 procent extra. Så man kan säga att det var jackpot, konstaterar Samu Sundqvist.

Segern innebär en stor puff för ett stall i Västerbotten som det redan går rätt bra för.

– Det här visar att det inte är omöjligt att konkurrera från Ratu, att det inte bara handlar om de stora pojkarna söderifrån, säger Sundqvist och tillägger:

– Det är inte så vanligt att amatörtränare vinner sådana här lopp.

I och med segern i Eskilstuna är nu summan för inkörda pengar högre än i fjol, trots att segerprocenten är lägre. I fjol vann stall Ratu nästan var tredje lopp, i år nästan var femte.

– I fjol var det extremt bra, men då körde vi också många mindre lopp. Nu kör vi större och svårare lopp, men kan vi hålla oss runt 20 procent är det riktigt bra, säger Samu Sundqvist.

Stall Ratu har flera hästar som presterar bra, men främst just nu är förstås Selmer I.H., som kammat hem de stora segrarna.

– En häst med bra ”motor” som aldrig har dåliga dagar. Han gillar att träna och har dessutom tävlingsnerver som tål de stora sammanhangen, berömmer Samu.

Stall Ratu kommer kunna se tillbaka på ett framgångsrikt 2018, men man slår sig inte till ro.

– Den 1 januari är bordet tomt och man börjar ett nytt år från noll i den här branschen, avslutar Samu.

Statistik: Stall Ratu

  • 2016: 45 starter, 20 % vinster, 809 700 kronor inkört
  • 2018: 85 starter, 19 % vinster, 2 527 847 kronor inkört

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stal el från hyresvärden – dömdes av Umeå tingsrätt

Robertsfors Mannen som är bosatt i Robertsfors kommun kopplade olovligen in sig på elnätet för att få ström till sin dator i lägenheten. Nu har han dömts till dagsböter för...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.

Invandrarkvinnor lär sig att simma i Lövånger

Lövånger Invandrarkvinnor i Lövånger har under hösten fått chansen att lära sig simma. En del av deltagarna har aldrig varit i en simbassäng tidigare. – Den finaste och...