Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Största segern för stall Ratu

Det går att konkurrera med storfräsarna i söder, även om man har sin travverksamhet i norr. Det bevisade stall Ratu i Eskilstuna nyligen, när Selmer I.H. genom en kanonspurt säkrade stallets största seger hittills.

RATU · Published nov 24, 2018 at 12:15

Det var siffran 11 som var temat när stall Ratu tog hem segern i Breeder’s Crown-loppet för fyraåriga hingstar och valacker i Eskilstuna. Datumet var den 11/11 och det var i lopp 11 som det hände.

Oddsfavoriten Perfect Spirit har hållit ledningen under hela loppet, men Selmer I.H. kommer från tredjespår under sista halvvarvet och sätter in en dundrande slutspurt. Med en noslängd tar sig Selmer I.H. och kusken Mika Forss förbi och vinner. En stor bragd för ett mindre stall i Norrland var ett faktum.

Samu Sundqvist, anställd på stall Ratu, minns ögonblicket med välbehag.

– Ett perfekt lopp i hårt, jämnt tempo. Det var 700 meter kvar när han flyttade ut i tredjespår och med en riktigt vass avslutning hann han förbi precis vid mållinjen.

Vinstsumman på 800 000 kronor är med stor marginal stall Ratus största, men det stannar inte där.

– I och med att Ingemar (Hultqvist) är uppfödare utgår även uppfödarpremie, vilket kan innebära upp till 30 procent extra. Så man kan säga att det var jackpot, konstaterar Samu Sundqvist.

Segern innebär en stor puff för ett stall i Västerbotten som det redan går rätt bra för.

– Det här visar att det inte är omöjligt att konkurrera från Ratu, att det inte bara handlar om de stora pojkarna söderifrån, säger Sundqvist och tillägger:

– Det är inte så vanligt att amatörtränare vinner sådana här lopp.

I och med segern i Eskilstuna är nu summan för inkörda pengar högre än i fjol, trots att segerprocenten är lägre. I fjol vann stall Ratu nästan var tredje lopp, i år nästan var femte.

– I fjol var det extremt bra, men då körde vi också många mindre lopp. Nu kör vi större och svårare lopp, men kan vi hålla oss runt 20 procent är det riktigt bra, säger Samu Sundqvist.

Stall Ratu har flera hästar som presterar bra, men främst just nu är förstås Selmer I.H., som kammat hem de stora segrarna.

– En häst med bra ”motor” som aldrig har dåliga dagar. Han gillar att träna och har dessutom tävlingsnerver som tål de stora sammanhangen, berömmer Samu.

Stall Ratu kommer kunna se tillbaka på ett framgångsrikt 2018, men man slår sig inte till ro.

– Den 1 januari är bordet tomt och man börjar ett nytt år från noll i den här branschen, avslutar Samu.

Statistik: Stall Ratu

  • 2016: 45 starter, 20 % vinster, 809 700 kronor inkört
  • 2018: 85 starter, 19 % vinster, 2 527 847 kronor inkört

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.