Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Träning för hjärtan och lungor

Hjärtat är en muskel som behöver träning. Det är ett faktum man tar på allvar i Burträsks rehabiliteringsgymnastik, där ett 15-tal pensionärer håller i gång allt från hjärna till tår under järnladyn Sonja Burmans ledning.

BURTRÄSK · Published nov 28, 2018 at 07:15

Det mörknar kring Björnåkersskolan och eleverna hoppar på bussen efter välförrättad skoldag. Men när eleverna är borta dansar pensionärerna på bordet. Eller åtminstone på golvet, för två aftnar i veckan hålls rehabiliteringsgymnastik i gymnastiksalen.

Det är Hjärt- och lungsjukas förening som ligger bakom initiativet, men man behöver inte vara sjuk för att delta.

– Nej, hit är alla välkomna för att motionera. Jag vet inte om det är någon som haft hjärtproblem i den här gruppen, säger ledaren Sonja Burman.

Deltagarna har kommit och gått genom åren, men 88-åriga Burman har bestått.

– Skriv att Sonja är vår klippa, säger en av deltagarna innan han joggar runt salen i uppvärmningen.

Snart börjar huvudprogrammet. En jazzig evergreen ringlar ut ur stereon medan gruppen betar av övningarna, från luftcykling till ringdans.

– När programmet är slut har vi gått igenom allt, från fingrarna till hjärnan, säger Sonja Burman.

Maritta Larsson har just gått i heltidspension och är en av de yngre i gruppen.

– Det är bra att strecha och mjuka upp alla leder. Det räcker ju att backa ut bilen för att man ska känna hur stel man blir, bland annat i nacken, när man blir äldre, säger hon.

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stal el från hyresvärden – dömdes av Umeå tingsrätt

Robertsfors Mannen som är bosatt i Robertsfors kommun kopplade olovligen in sig på elnätet för att få ström till sin dator i lägenheten. Nu har han dömts till dagsböter för...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.

Invandrarkvinnor lär sig att simma i Lövånger

Lövånger Invandrarkvinnor i Lövånger har under hösten fått chansen att lära sig simma. En del av deltagarna har aldrig varit i en simbassäng tidigare. – Den finaste och...