Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Träning för hjärtan och lungor

Hjärtat är en muskel som behöver träning. Det är ett faktum man tar på allvar i Burträsks rehabiliteringsgymnastik, där ett 15-tal pensionärer håller i gång allt från hjärna till tår under järnladyn Sonja Burmans ledning.

BURTRÄSK · Published nov 28, 2018 at 07:15

Det mörknar kring Björnåkersskolan och eleverna hoppar på bussen efter välförrättad skoldag. Men när eleverna är borta dansar pensionärerna på bordet. Eller åtminstone på golvet, för två aftnar i veckan hålls rehabiliteringsgymnastik i gymnastiksalen.

Det är Hjärt- och lungsjukas förening som ligger bakom initiativet, men man behöver inte vara sjuk för att delta.

– Nej, hit är alla välkomna för att motionera. Jag vet inte om det är någon som haft hjärtproblem i den här gruppen, säger ledaren Sonja Burman.

Deltagarna har kommit och gått genom åren, men 88-åriga Burman har bestått.

– Skriv att Sonja är vår klippa, säger en av deltagarna innan han joggar runt salen i uppvärmningen.

Snart börjar huvudprogrammet. En jazzig evergreen ringlar ut ur stereon medan gruppen betar av övningarna, från luftcykling till ringdans.

– När programmet är slut har vi gått igenom allt, från fingrarna till hjärnan, säger Sonja Burman.

Maritta Larsson har just gått i heltidspension och är en av de yngre i gruppen.

– Det är bra att strecha och mjuka upp alla leder. Det räcker ju att backa ut bilen för att man ska känna hur stel man blir, bland annat i nacken, när man blir äldre, säger hon.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...