Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Träning för hjärtan och lungor

Hjärtat är en muskel som behöver träning. Det är ett faktum man tar på allvar i Burträsks rehabiliteringsgymnastik, där ett 15-tal pensionärer håller i gång allt från hjärna till tår under järnladyn Sonja Burmans ledning.

BURTRÄSK · Published nov 28, 2018 at 07:15

Det mörknar kring Björnåkersskolan och eleverna hoppar på bussen efter välförrättad skoldag. Men när eleverna är borta dansar pensionärerna på bordet. Eller åtminstone på golvet, för två aftnar i veckan hålls rehabiliteringsgymnastik i gymnastiksalen.

Det är Hjärt- och lungsjukas förening som ligger bakom initiativet, men man behöver inte vara sjuk för att delta.

– Nej, hit är alla välkomna för att motionera. Jag vet inte om det är någon som haft hjärtproblem i den här gruppen, säger ledaren Sonja Burman.

Deltagarna har kommit och gått genom åren, men 88-åriga Burman har bestått.

– Skriv att Sonja är vår klippa, säger en av deltagarna innan han joggar runt salen i uppvärmningen.

Snart börjar huvudprogrammet. En jazzig evergreen ringlar ut ur stereon medan gruppen betar av övningarna, från luftcykling till ringdans.

– När programmet är slut har vi gått igenom allt, från fingrarna till hjärnan, säger Sonja Burman.

Maritta Larsson har just gått i heltidspension och är en av de yngre i gruppen.

– Det är bra att strecha och mjuka upp alla leder. Det räcker ju att backa ut bilen för att man ska känna hur stel man blir, bland annat i nacken, när man blir äldre, säger hon.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.